Cilinderpers voor meer veiligheid, automatisering en ergonomie

cilinderpers-speciaal-machinebouw-tuinte

HP Valves in Hengelo ontwerpt en ontwikkelt flow-oplossingen voor wereldwijde producenten in energieopwekking, olie & gas en de petrochemische industrie. Van hogedrukafsluiters tot accessoires voor diverse toepassingen. Om aan de hoogste normen en functionele eisen te kunnen voldoen, investeert de gerenommeerde producent in flexibele, innovatieve machines. Het proces van het samenpersen en assembleren van pneumatische cilinders was aan vernieuwing toe. Samen met Tuinte is een maatwerk semiautomatische cilinderpers ontwikkeld, die sinds september 2020 operationeel is. “Het resultaat is een veilige, ergonomische machine, waarmee de kwaliteit veel beter is en we prettig werken.”
- August van Engelen, Assembly & Paintshop Manager HP Valves

De oude cilinderpers van HP Valves was niet meer veilig en ergonomisch. Er werden veel handelingen aan en rond de machine verricht, extra gereedschap was vaak nodig en de benodigde afscherming en elektrische veiligheden waren niet aanwezig. Met het oog op de toekomst is geïnvesteerd in een nieuwe machine. Veiligheid en ergonomie stonden voorop. Er is een pakket aan eisen aan meerdere partijen voorgelegd. Tuinte sprong eruit en overtuigde in de presentatie. Het bedrijf had zich vergaand verdiept in ons specifieke productportfolio en werkwijze, gespard met ons over wat anders moest en wenselijk was en had vrij snel al het idee uitgewerkt.” 

Samenwerking en terugkoppeling
Hoewel de engineers van Tuinte veel ervaring en kennis hebben, is in de praktijk elk project uniek. Zo ook de cilinderpers voor HP Valves. Een projectteam met vertegenwoordigers van beide partijen werkte aan een integrale oplossing. August is zeer te spreken over de samenwerking. “Tijdens het gehele traject heeft voortdurend terugkoppeling plaatsgevonden. Tuinte kwam regelmatig langs en bij elke wijziging en afronding van een projectfase hadden we contact en werd overlegd. Het contact met lead engineer Frank verliep prettig, persoonlijk en rechtstreeks. Het is fijn om één aanspreekpunt te hebben. Ook heeft de projectplanning geen vertraging opgelopen. Toen de machine turn-key opgeleverd werd, hebben we bij Tuinte de laatste testen uitgevoerd.

Nauwkeurig, veilig en automatisch
Waar de oude machine veel extra manuele handelingen kende, gebeurt op de nieuwe machine veel meer automatisch. August van Engelen, Assembly & Paintshop Manager van HP Valves, legt uit: “Met een tweehandsbediening sturen we de onderdelen onder de pers. Deze tweehandsbediening zorgt voor een optimale bediening en extra beveiliging. Vervolgens voeren we de codes in, de pers scant het product, de machine stuurt met de juiste krachten de pers en zorgt voor een nauwkeurige uitlijning. Het grootste verschil is dat het samenpersen van de cilinder heel gecontroleerd gebeurt.” Het proces wordt bewaakt met een veiligheidsbesturing met sensoroplossingen. De machine meet de drukkracht en vergelijkt deze automatisch met voorgeprogrammeerde waardes. Wanneer een meetwaarde die richtlijnen overschrijdt, verschijnt een waarschuwing en kan ingegrepen worden. “Hiermee ondervangen we fouten. Ook de veiligheid en ergonomie zijn veel beter. Lichtschermen zorgen voor afscherming van de machine en een draaiplateau biedt de operator de mogelijkheid de cilinder in samengeperste toestand te draaien. Hierdoor kan hij eenvoudig de draadeinden rondom plaatsen.”

Aanpassingen
Een kracht van de machine is de mogelijkheid om data gestuurd te werken doordat op orderniveau functionele en luchttesten zijn ingebouwd. De metingen en daarbij behorende data kunnen worden opgeslagen op het netwerk zodat productiedata per specifiek product inzichtelijk blijven. Ook is er een voorbereiding getroffen om in de toekomst een koppeling met ons ERP-systeem te maken, waardoor een verbinding kan worden gerealiseerd met onze engineers. Zij hebben dan inzicht in relevante informatie en kunnen nieuwe recepten toevoegen.”

Service en onderhoud
Goed onderhoud en regelmatige inspectie van de machine zijn enorm belangrijk voor een betrouwbaar productieproces. HP Valves zorgt zelf voor periodiek onderhoud en controle. “We hebben van Tuinte een map met handleidingen en onderdelen ontvangen. Jaarlijks komt een externe programmeur, vanaf het begin van het project door Tuinte betrokken, langs om het onderhoud te verzorgen. Ja, we zijn erg tevreden over de machine. We hebben minder afkeur en de machine is veilig en nauwkeurig. We werken er met veel plezier mee. Zoals we het hebben bedacht en zijn overeengekomen, is het ook gerealiseerd!”

cilinderpers-besparing-speciaal-machinebouw-tuinte-hengevelde