Distance Holder Machine

distance-holder-machine-hess-tuinte-engineering-hengevelde

De productie van wand-, dak- en vloerplaten in cellenbeton vraagt in toenemende mate automatisering van de productie van de hierin toegepaste bewapening. Deze wapeningskooien zijn samengesteld uit vlakke wapeningsmatten verbonden door afstandshouders (distance holders) en voor de productie van deze verbindingselementen heeft Tuinte in samenwerking met HESS AAC Systems (een toonaangevende leverancier van geavanceerde cellenbeton productiesystemen) een Distance Holder Machine (DHM) ontwikkeld.

Middels een decoiler wordt de koper gecoate staaldraad afgewikkeld, gericht en vervolgens ingevoerd in de DHM en op maat geknipt, al naar gelang de verschillende diktes van de te produceren bewapeningskooien. De productiestappen buigen van de draad, magnetisch positioneren en afleggen, puntlassen en positioneren van het eindproduct in een magazijnsysteem, worden vervolgens eveneens volautomatisch afgelopen. De magazijn-unit buffert de geproduceerde afstandshouders op tien rijgpennen, die daarmee een cartridge vormen, waardoor de DHM als module eenvoudig compatibel te maken is met diverse lassystemen voor de complete wapeningskooien.

De centrale positionering van de bedieningspanelen van zowel de DHM als de daarin geïntegreerde lasautomaat, biedt de operator optimaal bedieningsgemak en de vormgeving van de machine maakt een goed zicht op het verloop van het productieproces mogelijk. De bundeling van kennis en ervaring van Tuinte en HESS AAC Systems heeft geleid tot een flexibele en eenvoudig instelbare machine voor diverse maten afstandshouders.